Menu Zamknij

Święto Chleba w szkole

Już po raz dwunasty w Zespole Szkół im Ireny Sendler w Przemkowie została przeprowadzona akcja edukacyjna poświęcona arkanom zdrowego stylu życia oraz zasadom prawidłowej diety. Młodzież poznała złotą kartę żywienia, zdrowotne walory chleba żytniego na zakwasie.

Uczniowie na lekcjach wychowawczych obejrzeli filmy o chlebie w polskiej tradycji, procesie produkcyjnym pieczywa żytniego, dowiedzieli się o zaletach chleba na zakwasie czyli o dużej zawartość w nim żelaza, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, cynku, manganu, właściwościach antyoksydacyjnych, witamin z grupy B, niacyny oraz kwasu foliowego. Ze względu na trwającą pandemię COVID -19 i obostrzenia sanitarne nie został przeprowadzony uroczysty apel z udziałem zespołu ludowego „Marzenie”, nie było warsztatów piekarskich i degustacji pysznego chleba ze smalcem i aromatycznym smarowidłem. Na szkolnych korytarzach pojawiła się gazetka ścienna i ciekawe hasła niosące ważne przesłania edukacyjne:

„Dziel z innymi swój chleb a lepiej będzie Ci smakował”,

„Jedzenie chleba bez nadziei jest wciąż powolnym umieraniem”,

„Lepszy jest chleb przy spokojnym sercu niż bogactwo pełne niepokoju”,

„Jaki chleb, taka skórka – jaka matka, taka córka”,

„Kawałek chleba nie spadnie z nieba, pracować trzeba” .

Wolontariusze rozdali swoim kolegom ulotki ze „Złotą kartą żywienia” i przepisami na domowy, żytni chleb na zakwasie. Mamy nadzieję, że już za rok będziemy mogli w pełnej formule obchodzić to nasze, szkolne święto chleba.

 MZ

Skip to content